Angra do Heroísmo – Terceira

MelkmeisjeEen van de mooiste aspecten van het zeilen rond de wereld is dat deze aan onze boot, ons huis, voorbij trekt. Bij het eerste daglicht laten we onze ‘woonplaats’ van afgelopen dagen, Horta achter ons. We zien de zon opkomen achter São Jorge en de wolken rond  de top van de ‘Montanha do Pico’ prachtig roze kleuren. We hijsen de zeilen en na 70 mijl komen na nog geen 10 uur zeilen aan in ‘Angra do Heroísmo’, op het eiland Terceira, dat Derde betekend en voor ons het derde eiland in de Azoren is en onze woonplaats voor alweer ruim een week.

Met de D-Jay en Anna SophiaOnze timing blijkt perfect, het Sanjoaninas Festival begint de volgende dag. Een week lang feesten! We krijgen de instructies om deze week ons ritme wat aan te passen. Het advies luidt; ‘Ontbijt rond lunchtijd, lunch als het tijd voor het diner is en als het tijd is om naar bed te gaan is het tijd voor het diner en dan ben je goed voorbereid op een nacht vol feest’. Ja, ja, dachten we toen nog……..

Vrienden!Dit stadje is Unesco werelderfgoed en werkelijk prachtig. De naam van de stad betekent “Baai van de heldenmoed”, en slaat op de strijd die de bewoners van de Azoren hebben gevoerd in 1828 tegen het leger van de koning van Portugal. Ik zit dit stukje nu te schrijven in een prachtige speeltuin aan de voet van de Monte Brasil, een oude vulkaan met zicht op het fort, de vesting, het stadje en de haven, een betoverde plek vol historie.

P1040589De straten zijn versiert en overal staan terrasjes en kraampjes met eten. De rode loper wordt uitgerold over de keitjes van de hoofdstraten van Angra. De feestweek wordt geopend met een parade over de langer rode loper. De straten staan vol, iedere avond weer. Een mooi gezicht jong en oud door elkaar. Op ieder moment van de dag is er wel iets te doen. Karate les, stieren rennen, skelter rijden, marine fregat  bekijken, optredens en ga zo maar door, tot in de late uurtjes.

Met een autootje rijden we over het eiland. Alles is groen, bloeit en is goed onderhouden. Deze keer zit ik achter het stuur. Het rechts rijden vind ik in het begin nog een beetje onwennig, maar het went weer snel. We rijden eerst dwars het eiland over.

Lagoa Negro

We lopen rondom het Lagoa do Negro,  het zwarte meer. De jongens hebben de grootste lol. Ze laten kikkers schikken en die zitten hier genoeg. We zien bij  Furnas do Enxofre stoom uit de grond komen en ruiken de zwaveldioxide. Nick herinnerd zich deze geur nog uit Nieuw Zeeland. In het Stadje Rotorua rook (lees stonk) het net zo! We rijden over mooie wegen en passen en komen uit in Praia dos Biscoitos. Dit blijkt hét perfecte strand voor John. Betonnen terrassen, geen zand en zwemmen in natuurlijke lava zwembaden, die grenzen aan de oceaan.

We picknicken een stuk verderop met een prachtig uitzicht en rijden via de ‘Estrada das Doze Ribeiras’ naar ‘Algar do Carvão’ een enorme ondergrondse grot. We dalen de 100 meter af en zien de ‘Kathedraal’ een grote holle ruimte en het ondergrondse vulkaanmeer.

Rennen!Uiteindelijk rijden we door het een dorpje en zien overal mensen staan, het hele dorp is uitgelopen voor ‘Tourade à Corda’. We vinden een veilig plekje met perfect zicht op het plein. Terceira staat in het bijzonder bekend om de stierenrennen (tourada á corda). Hierbij wordt een stier aan een lang touw losgelaten in de straten van een dorp. De mannen van het dorp dagen de stier uit met jassen en paraplu´s, wie de stier met een vlakke hand op z’n hoofd aanraakt en niet op de hoorns wordt genomen is de held. Er staan vier stieren klaar nog in hun hokken. Als er één kanon wordt afgeschoten is hij vrij uit z’n hok en wanneer de stier uitgerend is en weer veilig in z’n hok staat klinken er twee schoten. Dagelijks is het raak. Stieren op het strand, in de haven, in de winkelstraat……..

Clube Naval, Angra do HeroísmoDe Clube Naval kleurt oranje. Nederland tegen Mexico, de twee keer 45 minuten vliegen voorbij. 2-1, wé zijn door!!!!

Vandaag hebben we John’s verjaardag gevierd in ‘Restaurante O Vanãncio’, samen met de bemanningen van Wanda,  Luna Verde, Seaquest, D-Jay, Anna Sophia en Restless Spirit. Vader van 78 stond te roeren in alle potten en pannen, de dochters en de kleindochter zorgden voor de rest. We hebben heerlijk vers lokaal Portugees gegeten en gelachen. John is erg blij met alle felicitaties en cadeautjes. Met als hoogtepunt een handgemaakte Portugese gebaksset!

John krijgt een mooi Prtugees servies voor zijn verjaardag!

De mensen zijn op de Azoren zo gastvrij, vriendelijk en behulpzaam. Als ze geen Engels spreken kom je er zeker met handen en voeten wel uit, maar velen hebben familie in Canada en de U.S. en spreken Engels. Ja, het is hier leuk en zou hier echt nog wel langer willen blijven, maar John had een goed weerbericht gevraagd voor z’n verjaardag en deze ook gekregen. Morgen gaan dus de trossen los, op richting het vaste land van Europa, op naar een nieuwe woonplaats!

Stieren rennen bekijken vanaf de boot in de haven!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>