Boomerang in Devon, Dorset en Hampshire.

Ja we hebben gewonnen!‘Mam, gaan we zo weer terug naar de pub?’ We hebben net onze ‘Scampi’s and Chips’ op en kijken uit over de baai vanaf de Salcobe Yachtclub, als Nick mij deze vraag stelt. ‘Waarom?’ ‘Nou er is een Pig Race en dat lijkt me erg leuk.’ Als ik hem vraag hoe hij daar bij komt zegt hij: ‘Nou dat heb ik gelezen op het bord en ik geloofde het niet en toen ben ik het aan de bar gaan vragen en er is echt een race met varkens vanavond en dat lijkt me heel leuk!’ Als we bij de Ferry Inn aan komen blijkt dat er niks mis is met het Engels lezen en praten van Nick, want hij heeft het goed begrepen. Wat volgt is een hilarische avond met varkens (op Duracell baterijen), muziek , pints en een hoop onzin.

Bold HeadSalcombe is een mooi en toeristisch stadje. Het ligt vol met boten aan meerboeien, soms wel met vier boten aan één boei. Ruimte om te ankeren is er niet en wij krijgen de laatste vrije ankerboei  een stuk verder de rivier op. Met de bijboot zijn we zo in het stadje. We knopen de bijboot vast tussen de 57 andere bijbootjes en vinden al snel een mooi pad welke ons via een aantal strandjes brengt naar de (lava) rotsformaties van Bolt Head.

Laagwater in de haven - Brixham

We spoelen de rivier af en motorzeilen weer een stukje verder. We laten ons anker vallen en vinden beschutting achter de pier in de baai bij Brixham. Jong en oud staan hier met een netje of een knijper met een stukje spek eraan krabbetjes te vangen.  Emmers vol staan er op de kade. Er is ruimte genoeg rondom het droogvallende haventje en zo staan Nick en Luuk er later ook tussen.

‘Engelands vrijheid door Oranje Hersteld’ dit is de tekst die op het standbeeld van Willem van Oranje staat, die hier in 1688 met zijn invasievloot landde en de Engelse troon veroverde.  Het is indrukwekkend hoe de historie ‘levend’ wordt gehouden in Engeland.

TorquayHet regent de hele dag! Achter ons anker dobberen we met uitzicht op grijs, grijs en nog eens grijs. Toch vermaken we ons prima. We hebben genoeg klusjes te doen en Nick en Luuk bouwen een hut en spelen op hun spelcomputer en we doen nog wat schoolwerk. De volgende dag schijnt de zon weer en rijden we met de bus langs de kust, ook wel de ‘Engelse Riviera’ genoemd  via Paigton, waar we vijf jaar eerder met de stoomtrein vanuit Dartmouth zijn geweest, naar Torquay. Ja er staan palmen, er bloeit veel en het strand ligt vol, maar om dit nu de ‘Engelse Riviera’ te noemen….. Met onze jassen aan (en dicht) lopen we door de winkelstraten en boulevard, tsja het Britse volk blijft ons verbazen.

Portland BillVoor het eerst sinds lange tijd zetten we de wekker. We willen graag in één tij, met de stroom mee naar Weymouth zeilen. We hijsen het grootzeil en gennaker. Voor dat we het weten zien we de beruchte kaap ‘Portland Bill’ al aan de horizon verschijnen en is het tijd om de gennaker te verruilen voor de genua. Portland Bill behoort tot de legendarische verschikkingen uit de mythologie. Op zich is er niks geheimzinnigs aan en is het ‘gewoon’ een ongelukkige botsing van geologische omstandigheden. Hier hebben we jaren geleden de hoogste en steilste golven ooit gezien! Maar vandaag komt er geen spatje water in de kuip. We ankeren naast de haveningang voor het strand. Weymouth blijft een gezellige stad, met een leuke haven en een lang strand. Nick en Luuk vangen weer krabben in de haven en we eindigen uiteindelijk in de pub.

Het voelt echt of we nu vakantie hebben. We hoppen van havenstadje naar havenstadje, maar na iedere zeiltocht beseffen we dat we weer een stukje dichter bij Nederland komen en zo ook dichter bij een nieuw avontuur!

The NeedlesWe zien de indrukwekkende Needles opdoemen aan de horizon. Even later varen, beter gezegd ‘spoelen’ we de Solent weer op. Als we Yarmouth binnen varen zien we dat de haven is veranderd. Er zijn geen meerpalen meer om tussen af te meren, maar vele nieuwe steigers zijn er gekomen. We vinden een mooi plekje en Willem en Martine staan klaar om onze lijnen aan te pakken. Wat leuk hun hier, met hun ‘Flying Swan’ weer te zien. St. Lucia, Caribbean drie jaar terug hebben we elkaar ontmoet en voor het laatst gezien. Yarmouth blijft een van onze favorieten, toch varen we weer verder naar Lymington om daar Walter en Kitty te ontmoeten. Ze zijn met hun camper op vakantie en onderweg naar Cornwall. Wat leuk hun hier te treffen!

Beaulieu River - Bucklers HardWe maken weer los en varen de rivier af terug naar de Solent. Vijf mijl verder varen we de volgende rivier op, de Beaulieu River. ‘Wat doen we hier?!? Lagerwal, harde wind een smalle invaart, regen….’ We slingeren de smalle rivier af en vinden beschutting  tussen de bomen, maar we ontkomen niet aan een nat pak. Even later ziet de wereld er een heel stuk mooier uit en als we bij Bucklers Hard vlak bij de plek waar vroeger ten tijde van Hendrik de VIII schepen werden gebouwd,op het terras van de Pub, in de zon met een pint in onze handen uitkijken over de rivier weten we weer waarom we hier naartoe wilden!  Even later schuiven Ruben en Ollie van de ‘Tante Betje’ aan en spelen Nick en Luuk met Puck en Dirk op het enorme grasveld en spelen een potje Jenja.

Aanslingeren!Met de bijboot gaan we de rivier verder af richting het dorpje Beaulieu. Het is bijna laagwater en afmeren in het dorpje zonder door de blubber te lopen lukt niet. We vinden een stukje terug een plekje en lopen langs de rivier over het mooie pad verder en gaan terug in de tijd. De ezeltjes en paarden lopen hier nog los door de straten en vele auto’s moeten nog aan worden geslingerd. Er staat bijna geen wind en de zon schijnt volop, echt genieten in een prachtige omgeving!

Jenga!Het is de laatste dag van de Cowesweek als we de rivier weer afvaren. We willen daar een goed plekje vinden om te ‘schuilen’ voor het weer wat ex-orkaan Bertha met haar mee brengt.  Als we de rivier afvaren en eindelijk weer bereik hebben halen we nog een nieuwe gribfile op.  Tot het einde van de gribfile (8 dagen) zien we continu 20 á 25 knopen wind staan en veel regen. We besluiten om de koers te verleggen en een nacht door te zeilen naar Oostende, nu de condities nog goed zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>