Bula! Suvasuva, Vanua Levu, Fiji.

Een dag voor Luuks verjaardag zijn we  in Savusavu op het eiland Vanua Levu, Fiji. Het inklaren was vooral weer veel invullen, maar de ambtenaren zijn super vriendelijk en behulpzaam. Het begint al met ‘Bula!’,een grote glimlach en een ferme handdruk. Bula, wat letterlijk ‘leven’ betekend gebruiken ze hier als hallo.

De Health fee moet in het ziekenhuis worden voldaan en de Bio inspector moet ook nog betaald worden. Dan kunnen we terug naar ‘Clearance’, zodat we een cruising permit kunnen regelen.  Zo hebben we dus direct een mooi wandelingetje door het stadje gemaakt en wat verse waar kunnen kopen en minder verse Chocolade taart voor Luuks verjaardag. Op straat blijven we ons verbazen. Bula! Bula! Bula! Het werkt aanstekelijk en wij Bula’en er nu dus ook vriendelijk op los. We merken dat we Polynesië achter ons hebben gelaten. Het straat beeld wordt gevormd door kinderen in schooluniformen, afro kapsels, aanplak biljetten voor Bollywood films, mannen in sulu’s….. Kortom een aparte mengeling van Melanesiërs, Micronesiërs en mensen uit India.

Een boot vol met slingers, ballonnen, cadeautjes en taart afgemeerd aan een steiger en vrij van school. Alle ingrediënten voor een geslaagde vijfde verjaardag! Vorig jaar was Luuk jarig in Mohemmedia, Marokko en nu dus Savusavu, Vanua Levu, Fiji. De jongens genieten van het spelen op de steiger, het spelen met de cadeautjes en een waterpistool gevecht biedt de gewenste verkoeling. Het is hier weer tropisch warm. Het temperatuurverschil met Tonga is erg groot en de dekbedden worden weer snel uit de overtrekken gehaald.

We huren een auto en gaan een middag en ochtend op pad. We verlaten Savusavu en rijden via Mount Delaikoro richting Lambasa.  We rijden langs kleine dorpjes en passeren vele lopende mensen. Als we halverwege de berg zijn hebben we een prachtig zicht op de baai van Savusavu en het regenwoud. We besluiten om van de doorgaande weg af te gaan en via een ‘dirt road’ rijden we uiteindelijk langs Korotubu village. We zwaaien en wisselen Bula’s! uit en stoppen uiteindelijk.

We vragen toestemming om het land/dorp te mogen bekijken. Met een geschenkpakketje Kava (wortels van een peperplant) worden we naar de Turaga-ni-koro (Chief) geleid. We hadden verwacht hier een oude man te treffen, maar ‘Onze’ 35 jarige Chief lag lekker met z’n 2 kindjes op z’n mat in zijn hutje te chillen. We in werden zijn huis uitgenodigd. John bood hem de Kava aan en nadat hij deze had geaccepteerd kon de Sevusevu ceremonie beginnen. Zittend op de geweven mat kwamen er heel veel woorden snel uit de mond van de Chief waarvan we alleen “God bless you” van verstonden en  begrepen, indrukwekkend. Als de ceremonie is afgelopen lopen we met de Chief door het dorpje.

We zien de kerk, dorpshuis, plantages, fruitbomen, loslopende varkens en zien hoe vrouwen de palmbladeren verwerken tot bezems en krijgen er zelfs één. Ook zien we de bakkerij van het dorp. Op feestdagen en speciale gelegenheden wordt hier brood gebakken in hout gestokte ovens. We nemen afscheid van Korotubu village en rijden door naar Lambosa, de hoofdstad van het Vanua Levu.

We passeren vele velden dennenbomen en suikerriet. Het is vrijdagmiddag en de scholen zijn uit. Overal zie je schooluniformen. Lambosa is een drukke stad. We gaan opzoek naar een nieuwe cardridge voor de printer hopende dat hij dan weer gemaakt is. We rijden vele rondjes door de stad en als we uiteindelijk de auto hebben geparkeerd is het direct weer ‘Bula! Hello i’m Peter, where are you from?’. En hij brengt ons naar de goed verstopte winkel.  De volgende ochtend rijden we over de “Hibiscus hwy” richting het schiereiland Tunoloa. We slaan voor het schiereiland links af. Volgens een kaart moet hier een pad zijn wat ons door de bergen terug naar Savusavu moet brengen. We rijden door een waanzinnig landschap langs kleine dorpje en onze 4-wheel drive Suzuki Jimny laat ons niet in de steek. Modder, gras een rivier, geen probleem! Wel vragen we ons af of we goed gaan als het pad toch wel erg smal en onbereden wordt. Precies op tijd zijn we terug in Savusavu om de auto in te leveren. We kopen nog twee tassen vol met verse spullen voor nog geen 12 euro en zo houden nog mooi wat geld over voor een aankomst biertje op het terras van de Copra Shed Marina Yachtclub!

7 antwoorden
 1. Fam.Hogewoning
  Fam.Hogewoning zegt:

  Wat een mooie verhalen weer! Een feestje om ze te lezen en zo ook een piepklein beetje mee op reis te zijn! Luuk; nog gefeliciteerd met je 5e verjaardag! En inderdaad veel plezier met de nieuwe bezem. Hier voldoet een bezem momenteel helaas niet….Emmers en een wasmachine die op volle toeren draait want het buikgriepvirus is hier toegeslagen….
  Groeten aan Nick van Eef.

  Beantwoorden
 2. Hugo
  Hugo zegt:

  Hoi John Debby Luuc en Nick

  Hoe is het met jullie, hier in nederland is de herfst begonnen nat wind en brrr fris. Bij jullie is het vast en zeker een stuk beterder.
  Ik heb de laatste schitterende foto’s weer gezien, echt geweldig, nu ik dit te maken zit ik in de nachtdienst, dus ik heb in alle rust ( ook eens een keer ) hahaha jullie blog’s weer eens zitten lezen, wat hebben jullie een schitterende wereldreis al gehad, en als ik lees als je de wacht hebt tijdens de nacht, wat ben je dan eenzaam ( denk ik ) op die grote plas. Maar wel een geweldige ervaring. Nou zee bonken tot horens

  Groetjes vanuit Valkenburg

  Hugo

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>