Fata morgana

Waar is die kroeg?'En hoe doen jullie dat dan 's nachts, waar leggen jullie dan aan of ankeren jullie?' Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt als het over oceaanzeilen gaat. 'Je hebt soms van die leuke drijvende eetcafétjes midden op de oceaan. Dan schuif je lekker aan voor het diner, slaap je en bij het eerste daglicht pak je nog even snel een vers broodje voor dat je los maakt en weer verder vaart.' Dit is vaak gekscherend ons antwoord. Maar nu zijn we anderhalf keer de wereld rond en hebben nu dé plek gevonden!

Het wordt steeds drukker op de AIS, naast de D-Jay en Anna Sophia komen er van alle kanten boten aan varen. Al snel loopt het hele scherm vol en tellen we zeker 35 boten, hier midden op deze grote blauwe plas. Allemaal varen ze kris kras door elkaar en zo ontstaat er een kluwe van lijnen op het beeldscherm. Het kan niet anders, hiér moet die plek zijn! Opvallend is dat we ook hier steeds meer vinvissen voorbij zien zwemmen……….

We zien op de boten in het kraaiennest en op het voorsteven mannen in oliegoed staan. Ze speuren de oceaan af…… waar is nou die gezellige kroeg? Als er even later een boot dicht achter ons langs vaart zien we allemaal lange stokken staan, voor de rest geen visgerei te zien. Klopt dit wel? Even later zien we in de verte een grote pluim rook naast een boot. We zien een grijze wolk met wat vlagen rood en een lange stok ergens schuin in….. Het is ver weg maar wij vermoeden toch echt dat hier op walvissen wordt gejaagd! Zoveel boten op één plek, met AIS, het kan bijna niet waar zijn………
Op zoek naar walvissen?

En zo vervliegt ons 'fata morgana' hier midden op de oceaan. Geen gezellige kroeg, geen eetcafé, geen aanlegsteiger, geen ankerplek……. 24 uur per dagen zeilen en zelf zorgen voor een warme maaltijd, vers gebakken brood, school, en gezelligheid. We wisselen de wachten af en slapen zo meerdere keren per dag een paar uur achter elkaar. We zien de zon achter de horizon verdwijnen en weer opkomen, de dagen rijgen zich aan één. Hoeveel dagen en nachten hebben we afgelopen drie jaar al zo door gebracht?
Een nieuwe dag begint

Met ruim 850 mijl op het log zie ik nu weer een rode gloed aan de horizon op komen. We zeilen halve wind, 5 bft. en hebben nog 390 mijl te gaan naar Falmouth. La Coruna was helaas niet bezeild. Misschien stoppen we wat eerder bij de Scilly eilanden, als het weer rustig blijft. Nu eerst John wakker maken en dan mag ik lekker onder m'n donzendek kruipen!

Op 8/7/2014 5:00 AM (utc) was onze positie 48°04.12'N 014°23.45'W

2 antwoorden
 1. Oma Ella
  Oma Ella zegt:

  Ook de Scilly eilanden hebben jullie al weer achter je gelaten, nu in Cornwall is het wennen aan de lange broeken zoals John me vertelde.Maar waar
  jullie ook zijn de foto’s die je maakt Debby zijn schitterend ik geniet er elke keer weer van. Kijk erg naar jullie uit,de mooie foto;s zal ook ik gaan missen.
  Voor de laatste weekjes nog heel veel plezier en blijven genieten tot je Ndorp binnen vaart.
  X Oma Ella

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>