One island, many peoples all Mauritians!

Port Lois - MauritiusNa ruim 300 mijl zien we Mauritius aan de horizon verschijnen. Onze ogen vinden verschillende contouren, hoge steile bergen/ rotsen met vlaktes daartussen. We worden welkom geheten door spelende walvissen. Ze zwaaien met hun vinnen en staart en springen uit het water! Helaas is m’n camera weer kapot en van de andere de batterij leeg, dus geen foto’s, maar wat hebben we genoten van deze uitbundige show!

We zitten vast op een rots!

Achter het eiland is het prachtig zeilen. We zijn de oceaan deining kwijt en gelukkig blijft er genoeg wind over. We zien hier direct dat Mauritius heel anders moet zijn dan Rodrigues. We zien vele resorts, horen verkeer en zien al heel veel vrachtschepen liggen. Als we de door de Nederlanders in de 17de eeuw genoemde ‘Noordt Wester Haven’ binnenvaren ziet Nick  zelfs wolkenkrabbers, al moet de bewolking dan wel ‘laag’ hangen! We meren af aan de kade bij ‘Customs’. Katrina en Phil van Restless Spirit verwelkomen ons en nemen onze lijnen aan.  We zijn zo klaar met inklaren, al zijn er wel zeker 30 papieren voorbij gekomen.

We liggen vast...op een rots - Port Lois.

We varen een stukje terug naar het bassin waar de jachten liggen.  Ik ben druk bezig met het verhangen van de als we met een klap stil staan! We varen midden in de haven ruim van de wal en een rood/witte boei, maar toch liggen we vast? Motor in z’n achteruit, boegschroef aan, we zitten muur vast en moeten er vanaf getrokken worden. John roept de Coast gard op en vraagt assistentie. Niet veel later komt er een boot kijken, maar dan varen ze weer weg. Het is afgaand water en we hebben haast. Onze Boomerang wil water onder haar kiel! De Coast gard komt nog een paar keer kijken, maar helpt ons niet. John springt in het water en ziet dat we letterlijk boven op een smal lang rots plateau staan! Phil maakt Restless Spirit los en kom aanvaren om ons te helpen! We verlengen de val aan de mast en geven die aan hun. Langzaam vaart Restless Spirit achteruit en komt er spanning op de lijn te staan en worden we schuin getrokken. Motor in z’n achteruit en we drijven weer!

We meren af en drinken gezamenlijk met ‘onze redders’ een aankomst biertje! We liggen aan de kade en hebben water en walstroom, wat een luxe en dat voor 10 euro per dag!

Klussen - Nieuwe valEerst gaan we aan de slag op de boot. Al het beddengoed laten we wassen en de stofzuiger maakt overuren, lang leve walstroom! John gaat met Phil en Rashid, de taxichauffeur Port Lois door en komt terug met een nieuwe val, gevulde gasflessen en 40 liter diesel (Bali-Mauritius, 2800 mijl). Dan gaan we op zoek naar het ziekenhuis. John heeft nog steeds last van z’n oor en we willen wat meer duidelijkheid. De rijen zijn lang in het ziekenhuis, maar er wordt efficiënt gewerkt. Een kleine drie uur later, met een zak medicijnen en vier x-rays verder,  staan we weer buiten. Niks geks gevonden alleen een ontstoken bijholte en een scheve nek…

Blue Bay - MauritiusWe verkennen het eiland met de bus, gaan naar Grand Baie en later huren we nog 48 uur een auto. Eerst gaan we richting Blue Bay via de hooglanden bereiken we Cirepipe de industriestad van het eiland. Hier staan vele textiel- en suikerriet fabrieken. Dit is het echte Mauritius, ver weg van alle super de luxe resorts. Het is een drukke kleurrijke chaos op straat. Blue Bay is een prachtige lagune.

Grand Bassin - Ganga Talao (hindoe Tempel)Via de thee route komen we aan bij het vulkaan kratermeer ‘Grand Bassin’. Het Ganga Talao Hindu tempel complex is hierom heen gebouwd, het grootste Hindu bedevaartsoord hier. Nick en Luuk vinden de grote alen in het ‘heilige’meer geweldig en later ontdekken naast vele kleurrijkebeelden en tempels ook nog mooie grijze apen! Het standbeeld van Lord Shiva (zie onder) is indrukwekkend groot.

Shiva -In het Grande Riviere Noire National Park zien we de Alexandra Falls, wandelen we in een prachtige groene omgeving en kijken we uit over de ‘Black river Gorge’ en wanen we ons even op een heel ander eiland. We verkennen de westkust via Grand Rivere Noire en Flic & Flaq rijden we terug naar Port Lois. Het is opvallend hoe levendig en in ontwikkeling dit eiland is. Veel nieuwe grote gebouwen zijn net af of in aanbouw, ook hebben we al heel wat gloed nieuwe shoppingmalls gezien, er gebeurd hier wat!

En dan is het eindelijk zover, de Seaquest ligt aan de kade! Helaas zijn Maren en Linde niet aan boord. Met hun skateboard gaan ze de terrasjes af en al snel vinden ze hun vrienden!  Half augustus in Bali hebben we ze voor het laatst gezien, dus genoeg gespreksstof!

La PouceWe beklimmen ‘Le Pouce’. Prachtige vergezichten over Port Lois, de hooglanden en de omliggende ‘Pitons’. Dan gaan we via allemaal kleine wegen, lang leven de Ipad, naar Belle Mare. Dit stukje strand is aan de West kant van het eiland, waar veel resorts staan. We gaan naar de ‘public beach’ en genieten van een heerlijk ijsje en picknickende mensen in het bos achter het strand.

Mauritius

Zo leuk om te zien hoe hier mensen met een verschillende komaf, op verschillende manieren recreëren.  Een Indiase familie zit op een prachtig kleed in prachtige zondagse gewaden te eten. Iets verderop hebben Afrikaanse mannen een tent opgezet en zijn druk aan het drummen op hun Djembe. Aan de andere kant staan vijftien Afrikaanse dames in (te)strakke kleding een dansje te oefenen en achter ons zijn ze een BBQ aan het aansteken. We rijden terug  door valleien met de ananas- en suikerrietvelden. Het is opvallend hoe de verschillende culturen en rassen mooi naast elkaar leven hier op Mauritius.

Citadelle - Mauritius, Linde, Maren, Nick en LuukDe kinderen mogen logeren bij hun vrienden op de Seaquest. Door vier kinderen wordt er op het Seaquest college hard gewerkt, één groot feest! Het is vooral gezellig in Port Lois. We beginnen de stad en de mensen te kennen. We weten hoe het werkt op de markt en wat je waar moet kopen. Bezoeken nog het Fort, maar dan is het tijd om verder te gaan.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>