Take the week off and focus on enjoying the tropics!

Navigeren met Google Earth, foto’s van kaarten uit 1976, tracks van andere boten en  foto’s gemaakt met een ipad van een andere Ipad. Kortom de Yasawa’s zijn niet zo goed in kaart gebracht. Maar met goed zicht en een combinatie van bovenstaande informatie kom je een heel eind, maar een goed gevoel (van zeemanschap) geeft het niet.

We varen de pas uit van Mana Island en op Google Earth zien we dat dit precies klopt. We motoren en later zeilen we. De wind trekt aan en de zeilen worden gereefd. We zoeken beschutting in de baai van Soso. De wind slaat soms over de berg, maar we liggen goed en zonder swell. De windmolen houdt de accu’s vol.

In Nadi hebben we een rol doorzichtig PVS gekocht. We snijden er een beschermkleedje voor de tafel uit en maken een beschermhoes voor de buitenboord motor. Komende dagen willen we nog een regenzeiltje maken, zodat  de bimini beter wordt afgesloten en de kuip droog blijft bij regen. We zijn ons op Nieuw Zeeland aan het voorbereiden!

De volgende morgen beginnen we eerst met school. Als we later met de bijboot naar de kant gaan worden we op het strand al opgewacht. We willen graag een sevusevu (kava) aanbieden aan de chief en vragen of we op zijn land mogen komen en in zijn baai mogen ankeren. We worden naar de chief gebracht, een oude bijna blinde man,  hij accepteert onze sevusevu en houdt een kleine ceremonie. We klappen in onze handen en bula’en. We worden rond geleid door het dorp. We bezoeken een kerk en de school. Op school wordt Engels gesproken en onderwezen vanaf groep 3. De mensen hier in dit dorp zijn meer ingetogen dan dat we eerder hebben gezien. Later horen we dat iedere dag mensen van het resort verderop het eiland het dorp komen bezoeken, aha.

Dan worden we naar een man gebracht. Hij heeft een GPS, maar weet niet hoe hij werkt. John loopt met man en GPS een rondje om de kerk en legt uit hoe hij waypoints invoert. We worden terug gebracht naar de dinghy en geven de man nog een zak vol met kinderkleding. Als we weg gaan verteld hij dat we 5 dollar p.p. ‘landing fee’ moeten betalen. In plaats van 20 dollar hoeven we er ‘maar’ 10 te betalen. We zijn er klaar mee! We betalen en gaan direct ankerop! We zeilen één eiland verder naar Waya en vinden een beschutte ankerplek. Het blijft waaien. We besluiten terug te gaan naar Lautoka om uit te klaren en te wachten op een mooi weergat.

In Lautoka halen we nog een paar boodschappen en klaren uit. We varen naar Malolo en daar zien we Mark en Vanes van de Cornelia weer! We BBQ’en hebben het weer heel gezellig. In de haven horen we verschillende verhalen over uitklaren en ‘illegaal’ wachten. Om een lang verhaal kort te maken: We mailen dat we nog in Fiji zijn met problemen aan de motor, we krijgen een email dat we direct terug moeten naar Lautoka (20 mijl) en weer in moeten klaren. Ze zijn ‘not amused’ en wijzen ons op de forse boetes. Uiteindelijk valt het allemaal mee en worden de uitklaringspapieren doorgescheurd en de oude papieren er weer bij gepakt.

We gaan ankerop en slapen een nachtje in Vudapoint Marina. Mark en Vanes willen hier hun boot achter laten in een ‘hurricane hole’. Leuk en leerzaam om te zien hoe ze dit doen. Het schip wordt in een gat geplaatst en met autobanden recht gezet en ondersteund, tot ongeveer 20 cm boven de waterlijn staat de boot in het gat.

Na 2 nachtjes in Denerau zijn we nu weer terug in Malolo. We zijn lekker ‘druk’ met klusjes en onderhoud. Wij en zeker de kids hebben het hier prima naar ons zin. Met een strandje, bar en zwembad binnen hand bereik. De handel in armbanden loopt prima en als het weer tegen blijft zitten zijn we hier dus nog even en hebben ze zeker een fiets bij elkaar verdient! 

Het laatste  weer- en zeil advies wat we vandaag binnen kregen was:  “Voyages from the tropics to New Zeeland  this week so that I am compelled to advise everyone to simply take the week off and focus on enjoying the tropics”.

 

2 antwoorden
 1. wim,riet en kids
  wim,riet en kids zegt:

  hallo boomerangers;

  hier in nieuw caledonie idem dito; we genieten van ile des pins en van het verse stokbrood elke dag tot,..
  groetjes

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>