Zeilen en meer, in de Lomaiviti groep, Fiji.

We zijn al bijna 2 uur onderweg als ik een flinke Pilot-whale (Griend) opeens naast de boot zie. Ik weet even geen woord uit te brengen en wijs en mompel alleen maar naar John. Gelukkig hij ziet hem ook! En dan kijken we voor de boot en zien we er nog veel meer! Als we 5 minuten later met een kopje koffie genieten van de opklarende lucht (afgelopen 24 uur heeft het ook hier geregend) en nog druk zitten te kletsen over walvissen, zien we achter de boot een Mahi Mahi zeker vijf keer uit het water springen, richting onze lure, BEET roepen we in koor! Twee tellen later horen we de reel heel hard ratelen en staat de hengel krom. We liggen allebei in een deuk. Nick en Luuk worden wakker van ons gelach en natuurlijk van de reel.

Nu staat John de Mahi Mahi te fileren, dus de komende drie dagen staat er weer verse vis op het menu! Een goed begin van de zondag. Het is nu 08:30 uur en we varen op de motor van Levuka op het eiland Ovalau naar Nananu een eilandje aan de noord-oost kant van Viti Levu, 55 mijl varen. Levuka is een leuk druk stadje, lange tijd geleden de hoofdstad van Fiji.

Dinsdag zijn we vanuit Savusavu gezeild naar Namena, een mooie tocht met een niet voorspelde 20 knopen wind. Aan boord een nieuwe printer, vers afgeleverd vanuit Labasa door Wolfgang en Corinna. In Namena aangekomen genieten we van een sundowner aan boord van hun "Moin". Ook komen David en Nicky. Hun boot is ernstig beschadigd toen ze aan een mooring lagen in Niue. Een walvis (humpback whale)kwam klem te zitten tussen de lijnen van de ankerboei. Preekstoel eraf, rolgenua en de ankerdeksel kapot en hoe het met de walvis is weten ze niet. Bizar verhaal.

We worden wakker in de stromende regen. Het regenzeiltje heeft de voorste watertank gevuld en loopt zelfs over. Als het rond de middag opklaart gaan we ankerop richting Makogai een eilandje 25 mijl verderop. Net voor het donker halen we het.

Als we na het schoolwerk gaan snorkelen worden we verrast! Wow, het mooiste koraal wat we tot nu toe hebben gezien! Vele soorten hard- en zacht koraal, zeeanemonen, giant clams en visjes in alle kleuren! Luuk kan z´n ogen niet geloven en brabbelt luid door z´n snorkel als hij een hele familie anemoon visjes ziet (nemo´s).

Op de kant aangekomen worden we direct welkom geheten door de Chief. We bieden hem kava aan en we gaan zitten voor de sevusevu ceremonie. We worden uitgenodigd aan het begin de avond voor een kava ceremonie. Hij laat ons het eiland zien en het werk van het Marine research park. Er worden hier schildpadden en giant clams gekweekt, om later weer uit te zetten. Goed werk! Vele gebouwen, funderingen en ruines laten zien dat Makogai eens druk werd bewoond (+/- 5000). Op het eiland stond een ziekenhuis voor Lepra patienten. Vanuit de gehele Pacific kwamen ze naar Makogai. Nu wonen er nog ongeveer 45 mensen op het eiland en worden er een paar gebouwen bewoont en een paar gebruikt voor Marine research.

Als we aankomen is de kava al fijn gestamd. Eerst worden de wortels gekneusd een met stalen vijzel later met een houten om het nog fijner te malen. Dit gaat in een houten kom (tanoa) met een beetje water erbij. Iedereen gaat rondom de tanoa zitten en de Chief prevelt vele onverstaanbare woorden. Het water en de kava wordt langdurig gemixt en gefilterd. Tegenwoordig wordt er meestal een doek gebruikt om de kava resten eruit te filteren, maar tijdens deze `tradionele´ ceremonie gebruikt de Chief een bundel van slieren van de barst van een boom. Veel lekkerder volgens de Chief. Al snel veranderd de kleur van het het water bruin…. John krijgt een bilo (halve kokosnoot) met kava aangeboden. Eerst een klap in de handen, voordat de bilo wordt aangenomen, dan ´bula!´ en in één klap achterover gevolgd door drie klappen in de handen. Dan krijg ik er één, ´low tide´ please? Tja waar smaakt het naar? Modderwater getrokken in zoethout met een beetje peper voor de ´bite´… Meer kunnen we er niet van maken. Zo gaat de bilo de groep rond totdat de tanoa leeg is en de tongen en lippen verdoofd aanvoelen.

2 antwoorden
  1. Piet Kuijt
    Piet Kuijt zegt:

    Op Wikipedia heb ik het hele verhaal over KAVA gelezen. De meningen over de werking en bijeffecten zijn nogal verdeeld. Positief en negatief.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>